Apartmani

Veliki izbor apartmana,20m od mora,velika terasa.procitaj vise

Plaze:

stjenovita, sljuncana, na nekim plazama u moru nalazi se pijesak

procitaj vise


OKUSI I MIRISI DALMACIJE

Dalmatinska kuhinja izborom namirnica i nacinom njihove pripreme udovoljava svim nutricionistickim preporukama i medicinskim savjetima o zdravoj i uravnotezenoj prehrani.
procitaj vise

Kontakt:

frane.vuskovic@st.t-com.hr
dijana.vuskovic@email.t-com.hr
dinotravel@email.t-com.hr
tel.: 00385 91 /25 12 763
fax: 00385 21 / 464 - 745

 

 

Trpezu dalmatinske domacice cine razne vrste riba, skoljki i rakova, hobotnice, lignje i sipe, maslinovo ulje te usoljene i svjeze masline, zeleno lisnato povrce, samoniklo bilje i aromaticne trave, potom bademi, smokve i grozde, med, grozdice i agrumi. Kada je rijec o mesu, bez premca je dalmatinski prsut dimljen i susen na buri serviran s ovcjim sirom, te janjetina ispod peke. Svemu treba jos dodati vina, podjednako crna i bijela, od kojih neka pripadaju u red prvih deset sortnih vina na svijetu.

 

RIBA: "gradele", "leso", "brodet"
Riba se priprema na nekoliko osnovnih nacina: "na gradele", "na leso" i "kao brodet". Riba na gradele je riba pecena na rostilju pri cemu se posebna pozornost posvecuje vrsti drva kojim je vatra potpaljena, a na cijem se zaru riba pece te aromaticnim travama kojima se premazuje. Ociscena i posoljena riba, najbolje zubatac ili orada, premaze se uljem i stavi na gradele, a tijekom pecenja premazuje se grancicom ruzmarina natopljenom maslinovim uljem. Przena riba prelije se smjesom sitno sjeckanog persina, cesnjaka i ulja i posluzi uz povrce ili salatu.

Riba na leso je riba kuhana u vodi kojoj su dodani ulje, vinski ocat, luk, lovor, papar u zrnu i sol. Ovo iznimno lagano i niskokaloricno jelo posluzuje se s kuhanim krumpirom, blitvom ili zelenim kupusom i idealan je izbor za veceru. Od vrsta prikladnih za pripravu ribe na leso preporucujemo skarpinu, zubatac ili oslic.

Brodet se spravlja od vise vrsta ribe (skarpina, ugor) koja se izrezana na komade, preprzi s komadima luka. Potom se u zemljanoj posudi na laganoj vatri riba kuha uz dodatak cesnjaka, persina, lovora i rajcice dok sasvim ne omeksa i ne odvoji se od kostiju. Uz kuhani se brodet kao prilog servira palenta - jelo od kukuruznog brasna.

 

SKAMPI I SKOLJKE: "na buzaru"
Dagnje, kamenice i skampi pripremaju se u Dalmaciji "na buzaru". Sloze se u posudu, pospu sjeckanim persinom, cesnjakom i mrvicama, posole i popapre te podliju vinom i uljem. Pirjanjem na nagloj vatri pustaju sok u kojem se kuhaju dok im se ljusture ne otvore. Sluze se u vlastitom umaku s kruhom ili palentom.

SLASTICE
Dalmatinske se slastice spravljaju od juznog voca, suhih smokava i meda te grozdica i badema kojima se dodaju jaja i likeri. Neke se od njih, kao rozata i fritule ne mogu naci nigdje osim u Dalmaciji. Rozata se spravlja od jaja mlijeka i karamela, a posebno je omiljena u Juznoj Dalmaciji. Fritule se rade od dizanog tijesta s dodatkom grozdica i likera, oblikuju u kuglice velicine sljive i prze u vrelom ulju. Na pojedinim se otocima moze naci inacica fritula - krostule - poslastica od slicnog ili istog tijesta koje vjesta kuharica posebnom tehnikom istiskuje iz dlana u obliku dugih traka koje se potom prze u vrelom ulju.

VINA
Dalmatinska su vina poznata jos od antickog doba, a mnoga se od njih rade od autohtonih sorti grozda. Svaki otok ima samo svoja vina i vinare, a slika vinograda nadomak Primostena gdje se uzgaja autohtona sorta za crno vino babic, stoji u predvorju zgrade Ujedinjenih naroda. U sjevernoj ce Vas Dalmaciji ponuditi vinima Babic i Merlot te vinom Opol rose sibenskog vinogorja. Na Peljescu, poluotoku vina rade se glasoviti Postup i Dingac ubrojen u jedno od 10 najboljih sortnih vina na svijetu, te Knezevo i Carsko vino, Rukatac i vrhunsko vino Sveta Ana. Na Bracu se od plavceve sorte proizvodi bolski Plavac i bolski Opolo, a otok s najvise sorti grozda Hvar, nudi vina Faros, Ivan Dolac, Zlatni plavac, Bogdanusa, hvarski Pelegrin, Dobrogost i Parc te Drnekusa. Na Korculi se proizvode tri velebna bijela vina: Posip, Marastina i Grk i crna vina Plavac i Admiral. Viska je vinska delikatesa Vugava, a Lastovo se ponosi vinima Ladesta i Augusta insula. Osim nabrojanih vina, specijalitet Dalmacije je likersko odnosno desertno vino - prosek specificno slatkog okusa i izrazajne arome.

 

2001-2007 Copyright. All rights reserved Agenzia Dino Travel. Web design Studio DiNO

.